Tűzszerész bejelentő applikáció

Tűzszerész bejelentő applikáció szükségessége

Munkáink során a terepen gyakran találkozunk második világháborúból visszamaradt robbanótestekkel. Ezekben az esetekben a robbanótestek típusának, állapotának (kilőtt-nem kilőtt) megállapítása után fotókkal, pontos GPS koordinátákkal dokumentáltan bejelentjük az illetékes rendőrhatóság, vagy jegyző felé. A robbanóeszközök későbbi megsemmisítéséről vagy elszállításáról a MH Tűzszerész katonái gondoskodnak. 

Sajnos a jelenlegi jogszabályi környezet nem segíti a bejelentések gyors, pontos elvégzését, hiszen a jogszabály megalkotása óta eltelt idő alatt sem követték le a technológia fejlődését. A jelenleg érvényben lévő 142/1999. (IX. 8.) Korm. rendelet így írja elő a robbanótestek bejelentését:

2. § (1) Aki elhagyott robbanótestet vagy annak tűnő tárgyat talál, illetve ilyen tárgy hollétéről tudomást szerez, köteles azt haladéktalanul bejelenteni a helyi rendőri szervnek vagy ahol ilyen nincs, ott a települési önkormányzat jegyzőjének, aki a bejelentésről köteles értesíteni a területileg illetékes rendőri szervet.
(2) Az (1) bekezdés szerinti bejelentés alapján a települési önkormányzat jegyzője vagy az illetékes rendőri szerv a következő intézkedéseket teszi meg:
a) ellenőrzi a bejelentés valódiságát (ehhez – szükség esetén – szakértő személy segítségét veszi igénybe);
b) megjelöli a feltételezett vagy azonosított robbanótest helyét, elhelyezi a robbanásveszélyre utaló figyelmeztető jelzést;
c) bejelentést tesz a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) Tűzszerész Ügyeletére a talált robbanótestről, illetőleg az a), b) pont szerinti intézkedésről;
d) a bejelentő a Tűzszerész Ügyelet által javasolt további indokolt intézkedést (pl. a robbanótest közelében lévő lakóház kiürítése, a veszélyeztetett terület folyamatos őrzése, lezárása) foganatosít. 

A fent leírt jogszabályi rendelkezés ma már teljességgel elavult, az okostelefonok által biztosított technológia lehetőséget biztosít különböző applikációk segítségével gyors, pontos, egyszerű bejelentés létrehozására mindössze néhány másodperc alatt!

Egyesületünk lefejlesztett, és több mint 1 éve sikeresen tesztel egy a robbanótestek egyszerű, és gyors bejelentésére alkalmas applikációt.

Miért volt indokolt ebben gondolkozni?

Mivel mi sokkal nagyobb gyakorisággal találkozunk robbanótestekkel mint egy átlagember, gyakrabban is jelentünk be. A bejelentések során gyakran tapasztaljuk, hogy a 112 segélyhívóra beérkezett bejelentésünk alkalmával még az eszköz pontos helyének meghatározása is gondot okoz. Azaz nehezen tudják eldönteni, melyik kapitányság illetékességi területére esik a bejelentett eszköz?! Ha ez sikerül, a kolléga kiérkezéséig ott kell várnia a bejelentőnek, ami gyakran nem megy gyorsan. Amikor megérkezik a rendőr kolléga a helyszínre, kiderül, hogy ő sem ért hozzá, csupán a jegyzőkönyvet veszi fel. Még rosszabb a helyzet, ha a helyi jegyző jön ki a helyszínre, neki a bejelentett tárgy többnyire csak a "bomba" kategóriába esik. Ezt követően jelenti le a rendőrség a tűzszerész ügyeletre a bejelentést, és itt azt hinnénk vége is van, de nem! Sok esetben csak napokkal, hetekkel később érnek oda a tűzszerészek. Ne lepődjünk meg ha ekkor csörögni fog a telefonunk, mert kiderül, hogy a rendőr kolléga, aki kint volt a helyszínen beteg, vagy szabadságon van. Ekkor két dolog szokott történni. Vagy sikerül telefonon odanavigálnunk a tűzszerészeket, - ez egy erdőterületen sosem egyszerű, - vagy addig keresgélik szegények, amíg végül meg nem találják. Mindez könnyen orvosolható volna, ha a jelenleg érvényben lévő jogszabály megengedné egy bejelentő applikáció használatát.

Mi igyekszünk ebben élen járni, és lefejlesztettünk egy működő applikációt!

Tűzszerész bejelentő applikáció

Az applikáció lényege, hogy lehetőséget biztosítson gyors bejelentésre mindazok számára, akik egy túra, egy erdei séta, vagy esetleg munkavégzés során (erdészet, fakitermelés, építőipar) robbanótesttel találkoznak. A bejelentéshez semmi másra nem lesz szükségük, csak egy okostelefonra, amire előzetesen letelepítették a bejelentő applikációt.

Az applikáció működése

Tűzszerész bejelentő

Az applikáció kezelőfelületét úgy találtuk ki, hogy a legegyszerűbb legyen használni. Így valóban bárki számára csupán néhány egyszerű adat megadása és a fotó elkészítése a feladat, majd egy kattintással be is küldheti első bejelentését!


Kezdőképernyő

Itt látható a telefonod kijelzője, amikor megnyitod az applikációt. Semmi sincs agyon bonyolítva, és minden instrukciót megad maga az alkalmazás.

A bejelentés menete

Csupán rá kell kattintani a piros "bejelentés" gombra, és meg kell adni néhány a bejelentéshez szükséges személyes adatot. Ezeknek az adatoknak a megadása a jogszabály miatt fontos, hiszen a bejelentésed akkor lesz hivatalos, ha a neved, telefonszámod, e-mail címed megadod. 

Le kell írnod néhány szóban a megtalálás körülményeit is, például: gombaszedés közben, túrázás közben, munkavégzés során találtad. Nem kell hosszúlére ereszteni, a lényeget írd le!

Ez után el kell készítened a bejelentéshez szükséges fotót/fotókat. Többet is készíthetsz a jobb felismerhetőség érdekében!  A fotózás közben ügyelj arra, hogy a robbanótestet ne érintsd meg! Ne mozdítsd el a helyéről! Veszélyes lehet, akár egy mozdítás is előidézhet egy balesetet!

A bejelentés menete, beküldés

Mint látod, minden nagyon egyszerűen történik. Megadod a neved, telefonszámod, majd leírod a megtalálás körülményeit. Ez után két lehetőséged is van. Rákattintás a "kép készítése" menüre, ebben az esetben a telefonod belép a fotókészítés menübe, ahol el tudod készíteni a beküldendő fotókat. A fotókat egyesével kell elkészítened, és kipipálni. Több fotót is készíthetsz. Vagy, a telefonod tárhelyéről is be tudsz csatolni fotókat.

A bejelentés beküldése

Ha mindezekkel készen vagy, semmi más dolgod nincs, mint a zöld "Bejelentés elküldése" ikonra kattintani. Bejelentésetek máris beérkezett az illetékes hatósághoz, egyéb teendőtök nincs!

A bejelentés a saját e-mail címetekről megy be, azaz a rendszer automatikusan arról küldi be, amit megadtatok. Akkor is bemegy a bejelentés, ha éppen olyan helyen vagytok, ahol nincs térerő, vagy internetcsatlakozási lehetőség. Ebben az esetben az applikáció automatikusan beküldi amint fel tud csatlakozni. Megőrzi az eredeti helyszínen rögzített koordinátát, és azzal a helymeghatározással küldi el, ahol a fotók készültek.


Mi azért azt javasoljuk, hogy a bejelentést követően valamivel jelöljétek meg jól láthatóan a helyszínt! Ha módotokban áll, kössetek a fára, bokrokra valami jelzőszalagot, vagy egy nylon zacskót, ami messziről is jól látható. Ez is segíti majd a kiérkező tűzszerészeket a gyors megtalálásban.


Amennyiben az applikáció használatával kapcsolatban kérdésed merülne fel, írj nekünk a Kapcsolat menüben megtalálható elérhetőségeinkre!

Mikortól elérhető?

Az applikáció már most is tökéletesen működik, több mint 1 éve teszteljük. A bejelentések lokációja nagyjából fél méter pontosságon belüli. Mivel a beküldések jelenleg hozzánk futnak be, ezért nem tesszük elérhetővé az applikációt mások számára.

Amint sikerül az illetékes hatóságoknál elérnünk, hogy a jelenleg érvényben lévő jogszabályok lehetővé tegyék a használatát, ingyenesen elérhetővé tesszük mindenki számára!