Mi lehet a gond velünk?!

2023.11.11

Kutatómunkánkról

Korábban írtunk már róla, hogy megállapodást kötöttünk az Envirosense Hungary Kft-vel annak érdekében, hogy a kutatómunkánkban fejlődést érhessünk el. A technológia nem csupán abban segíthet számunkra, hogy az általunk keresett objektumok könnyebben fellelhetőek legyenek, bár ez is fontos része a projektnek. Hiszen ennek segítségével egy adott részt csupán ki kell jelölnünk a térképen, és a megjelenő GPS koordináta segítségével azonnal a célterületre navigálhat minket egy megfelelő applikáció. Munkáinkat széleskörben igyekszünk bemutatni, semmiféle titok nincs a tevékenységünkben. Szeretnénk, ha a nagynyilvánoság előtt zajlana minden, hogy áttekinthető legyen minden, amit a terepen csinálunk! Ha megtalálunk bármit, azt azonnal nyilvánosság elé tárjuk, semmit sem rejtünk el a nézelődők elől! Videókat készítünk, élőzünk a helyszínekről, és a kutatási eredményeinket könyv formájában is publikáljuk.

Az általunk megtalált tárgyakat konzerváljuk, és raktározzuk. Ezeket a tárgyakat nem tekintjük a magunkénak, akkor sem, ha mi találtunk rá! Ezek a helyhez kapcsolódó történelmi darabok, amelyeket ott akarunk kiállítani, ahol előkerültek! Ennek érdekében megállapodtunk a Vérteserdő Zrt-vel, hogy egy közös állandó tárlat jöhessen létre. Ennek megvalósítása folyamatban van, csupán a források előteremtésének időpontja határozza meg hogy mikor tudjuk berendezni. Sajnos néhány helyen nem így tekintenek ránk, és a hátunk mögött különböző valótlan információt terjesztenek rólunk, illetve a tevékenységünkről. Ezekben a körökben szinte már szájhagyomány útján terjed, hogy mi ilyenek, meg olyanok vagyunk! Anélkül, hogy bárki kapcsolatot keresett volna valaha velünk, és személyesen meggyőződött volna arról, mit csinálunk, állítanak rólunk valamit. Kicsi ez a közösség, így rövidesen minden információ visszajut hozzánk. Mi lehet a baj velünk? Ezen már sokat gondolkoztunk. Talán mert soha nem álltunk be ebbe a sorba? Amíg mi az elmúlt 20 esztendőben kizárólag engedélyekkel, megállapodásokkal dolgoztunk, addig mások fosztogatták a hadszíntereket illegálisan. Ez senkit sem zavart, hiszen ők nem jelentek meg nyilvánosan, nem hoztak létre saját weboldalt, YouTube-csatornát, TikTok oldalt. Láthatatlanok maradtak. Ezzel szemben mi folyamatosan ott vagyunk a nyilvánosság előtt, átlátható a tevékenységünk, rendszeresen közvetítünk erről élőben is, megjelenünk a sajtóban. Hadi sírokat teszünk rendbe, megemlékezéseket szervezünk, hadtörténelemhez kapcsolódó turisztikai fejlesztéseket kezdeményezünk, emléktúrákat tartunk. Mindezt a saját pénzünkből! Igyekszünk minden érintett intézménnyel, önkormányzattal együttműködni. Folyamatosan dolgozunk azon, hogy a kapcsolataink korrektek, és kölcsönösen előnyösek legyenek minden érintett számára. Akkor mégis mi lehet a probléma velünk!? 

Valójában mi sem tudjuk...

Szerencsére azonban sokan vannak, akik vették a fáradtságot, hogy megismerjenek minket. Vannak közöttük elismert, és fontos emberek, ők értékelik azt, amit eddig letettünk. 


Babucs Zoltán barátommal a rádióban
Babucs Zoltán barátommal a rádióban