EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁST KÖTÖTTÜNK

2023.10.29

Egyesületünk együttműködést kötött az Envirosense Hungary Szolgáltató és Tanácsadó Korlátolt Felelősségű Társasággal. Az ENVIROSENSE a magyar jog hatálya szerint alapított és működő gazdasági társaság, amely egyebek mellett térképek, térképészeti alkotások, valamint az ezekhez kapcsolódó adatgyűjtés, -előállítás és adatbázis-összeállítás tevékenységhez tartozó feladatokat lát el, és amely során szakemberei révén jelentős tapasztalatot szerzett légi LIDAR és multispektrális mérőkamerás felvételezés végrehajtása, valamint műholdas multispektrális felvételezésből származó adatok feldolgozása és kiértékelése terén. 

A megállapodás célja, a Vértes-hegység területén a második világháborús eseményekkel kapcsolatos hadtörténeti kutatások támogatása a vállalat részéről, akként, hogy a felek, a jó minőségű, a régészeti kutatásban használható és hasznosítható térképek és térképészeti alkotások felhasználásával, elsősorban az elesettek felkutatásának elősegítését közös célkitűzéssé teszik.

Az ENVIROSENSE támogatást nyújt az EGYESÜLET részére akként, hogy az ENVIROSENSE által távérzékelési módszerekkel előállított, a megállapodásban meghatározott és körülírt tartalom szerinti, szerzői jogi oltalmat élvezű alkotás felhasználására adott engedélyt biztosít, EGYESÜLET pedig vállalja, hogy ENVIROSENSE tevékenységét a saját tevékenységébe illesztve, ahhoz kapcsolódóan bemutatja és népszerűsíti.

A fent leírt megállapodás alapján a vállalat által nyújtott technológia segítségével kutatómunkánk a jövőben gyorsabb, pontosabb és eredményesebb lehet. Továbbra is elkötelezettek vagyunk a Vértes területén elesett katonák földi maradványainak felkutatásában, sírjaik gondozásában. Kutatási eredményeinket folyamatosan dokumentáljuk, és a széles nyilvánosságnak könyv formájában publikáljuk.

Meggyőződésünk, hogy a modern technológia alkalmazása a hadszíntérkutatásban, forradalmasíthatja ezt a területet. Sokkal alaposabb, pontosabb felmérések készíthetők, olyan területek is azonosíthatóvá válnak a terepen, amelyek megtalálása korábban szinte lehetetlen volt. Érdekes, látványos eleme lehet egy Lidar felvétel a témában készült cikkekben, publikációkban.