Újabb temetőt teszünk rendbe

2023.09.24

Újabb katonasírok rendbe tételét határozta el a Had- és Kultúrtörténeti Egyesület, az a szervezet, amelynek önkéntesei a közelmúltban roncsdarabokat, tárgyakat és emberei maradványokat találtak Csákvár közelében egy repülőgép lezuhanásának helyszínén. Az elmúlt néhány évben a Vértes területén, Komárom és Fejér vármegyékben, azokon az ikonikus helyszíneken, ahol katonák estek el, az ismert sírhelyeket igyekezte felújítani Szebenyi István vezetésével a Had- és Kultúrtörténeti Egyesület. A síremlékekhez kapcsolódóan tájékoztató táblákat is elhelyeznek, legutóbb Pusztavám határában tettek így. A táblák segítségével szeretnék a turistákat tájékoztatni arról, hogy mi történt az adott helyen a második világháború idején, miért haltak meg a magyar huszárok, honvédek. A helyszíneket gondolatban mintegy "felfűzték" egy 60 kilométeres túraútvonalra, ennek jegyében rendezik meg májusban az újabb Vértes 60 elnevezésű történelmi teljesítmény túrát. Az egyesület tagjai amolyan apró dominóként rakosgatják egymásra a megemlékezés és a kegyelet elemeit, a cél az, hogy a turisták megismerjék 20. századi történelmünk vérzivataros időszakát a Vértes egyes helyszínein. 

Megújultak a majki temető huszársírjai is, de a temető maga nem. Az ott található sírok többségét ma már alig látni, sajnos a természet visszahódította őket magának. Az egyesület tagjai és önkéntesei terveik szerint szeptember 30-án és október 1-én, azaz szombaton és vasárnap 8 óra 30-tól kitakarítják a területet, és egy szép, hangulatos emlékparkot hoznak létre. A bokrokat, tüskés bozótot kiirtják, a sírkereszteket helyükre igazítják, a kidőlteket felállítják. Aki úgy gondolja, hogy tud segíteni, kedve lenne ehhez a kegyeleti munkához, annak várják a csatlakozását azon a hétvégén. A jelentkezéseket a szerkesztoseg.hke@gmail.com e-mail címen várják.

Ebben a temetőben nem csupán a háborúban elesett, hazájukat az utolsó leheletükig védő katonák nyugszanak. Mivel az egykori Majk Esterházy birtok volt, ebben a temetőben nyugszanak a néhai uradalmi cselédek, és erdészek is. Sírjaik ma már igen mostoha körülmények között maradtak fenn, a gondozatlan temetőt lassan visszahódította a természet. Célunk ezen az állapoton változtatni, és egy szabadon bejárható kis ligetes, fás parkot létrehozni. Az idelátogató turisták egyik célpontja a Majki Remeteség, és a tó. Egy rövid sétával viszont könnyen elérhető ez az eldugott kis erdei temető, ahol az árnyas fák közé elvonulva kissé lecsendesedhetünk, és elmélkedhetünk a város zajától távol.