78 év adóssága

2023.11.30

LIDAR technológia alkalmazása a hadisírok felkutatásában

Amint azt a cím is jelzi 78 év adósságunk van a Vértesben jeltelenül eltemetett elesettek felkutatásában. Erre irányuló szervezett kutatás a második világháború befejezését követően egyszer sem történt. Mivel 1945 után az elesettek szervezett összegyűjtésére a területen sajnos már nem volt mód, igen kis számban találhatóak meg sírjaik a térség temetőiben, vagy erdőterületeken. Ezeket a temetkezési helyeket ismerjük, és a helyi önkormányzatokkal, erdészettel, civilekkel közösen gondozzuk. Sírjaiknál évente megemlékezéseket, emléktúrákat szervezünk. Azonban nem feledkezhetünk meg azokról sem, akiknek a sorsa másként alakult. Ők mind a mai napig kint maradtak jeltelenül elhantolva.

Hogy hányan is lehetnek, arról megoszlanak a vélemények, de mi úgy gondoljuk senkit sem hagyhatunk kint! 2024-től kezdődően kutatásaink fókuszában az elesettek felkutatása kap majd erős hangsúlyt. Szorosan együttműködve a HIM Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatóság munkatársaival elkezdjük a területen az elesettek utáni kutatásainkat. 

Az elmúlt években már sokat sikerült tennünk ezen a területen, köszönhetően a Vérteserdő Zrt, és a helyi önkormányzatok támogatásainak. A temetkezésihelyek megszépültek, és folyamatosan bővül azoknak a rendezvényeknek a köre, amely emlékeztet minket elesett hőseink küzdelmeire. Talán rövidesen megnyithatjuk állandó kiállításunkat is, ahol a látogatók találkozhatnak az általunk megtalált tárgyakkal, és bemutathatjuk az egykor itt harcoló katonák történeteit.

Most egy újabb állomáshoz érkeztünk, eljött az idő, hogy azok is megkapják a kellő figyelmet, akik sohasem juthattak el a nekik járó méltó nyughelyig. Akik kint maradtak...