A Lidar technológia alkalmazása a hadszíntérkutatásban

2023.11.12

Kápolnapuszta

Nemrégiben teszt jelleggel megvizsgáltunk egy területet, amelyet úgy gondoltuk, hogy már teljesen felmértünk, lekutattunk hagyományos módszerekkel. Mit is értünk ez alatt? Számtalan terepbejárás, drónos kutatás és műszeres talajvizsgálat történt már ezen a területen.


Kápolnapuszta temető, drónról fotózva
Kápolnapuszta temető, drónról fotózva
Kápolnapuszta lövészárok, drón fotó
Kápolnapuszta lövészárok, drón fotó

A kijelölt terület Kápolnapuszta. A fenti drónfotón látható a temető, illetve a második képen egy több mint 170 méter hosszú fogazott lövészárok. Ezek a 2/I. huszárosztály megerősített állásai, amelyeket Tomka Emil alezredes parancsnoksága alatt építettek ki. Tomka Emil 1945. január első napjaiban érkezett meg osztályával a Vértes-hegységbe. 1945.január 24-én Tomka huszáralezredes csapataival elérte Kápolnapusztát, ahonnan Gánt irányába előre törve támadásai elakadtak. Harcálláspontját Kápolnapusztán rendezte be és elrendelte a védelmi állások kiépítését. Erről naplóbejegyzésében a következőket írja: "Kápolnapuszta, 1945. január 29. A bunkerek befejezése a legjobb időben történt meg, mert a mai nappal eddig nem észlelt hideg és fagy állott be. Ölbe rakott vágott fa itt az uradalmi erdőben, ahol tartózkodtunk bőven volt. Így minden bunker fedett lehetett, kb. 1 m vastag földréteggel burkolva és minden bunkerben egy kandallószerű tűzhely adta a meleget. Szalmát is találtunk kellő mennyiségben és így minden huszárnak jutott kényelmes fekvőhely."

Tomka kiépített állásai
Tomka kiépített állásai

Terepbejárásaink során jónéhány a fenti vázlaton látható bunkert, pihenőt rögzítettünk, és mértünk fel. Igyekeztünk a legalaposabban eljárni a helyszín felmérésekor. A helyiek elmondása szerint a márciusi harcok elvonulta után a területen nagyon sok holttest maradt temetetlenül. A fenti ábrán látható hosszú lövészárok peremére voltak kiterítve a halott magyar katonák, de tele volt velük az erdő is, illetve a temetőbe már korábban is kerültek eltemetésre. Többségük a március közepén történt nagyerejű szovjet előretörés elesettjei. 

A fenti légifelvétel 1961-ben készült a területről, ezen is jól kivehető a temető, illetve a hosszú lövészárok vonala. Forrás: geoshop.hu

Kápolnapuszta Lidar (részlet)
Kápolnapuszta Lidar (részlet)

Ugyanerről a területről látható fent egy Lidar felméréssel készült domborzatmodell. Ezen is tökéletesen kirajzolódik a temető, illetve a fogazott lövészárok és néhány bunker. A térség további Lidar vizsgálata alapján azt tapasztaltuk, hogy a területen történt eddigi kutatásainkat teljesen újra kell értelmezni, és mindent újra kell kezdeni. Az új lehetőség megmutatta, hogy ott is vannak kiépített állásrendszerek, ahol nem is gondoltuk. A hadiesemények pontos dokumentálása, és egy kellőképpen alapos felmérés elkészítése terén ezzel a technológiával hatalmasat léphetünk előre a jövőben.